Hur drar man el till bastuaggregatet?

En bastu är ju aldrig fel att ha! Det går ju att ha den som fristående i anslutning till huset, så väl som det går att ha den inne i huset eller till och med lägenheten. Att bygga bastu på egen hand, det kan de allra flesta hemma fixare klara av. När man sedan ska välja ett bastuaggregat, så är det rätt bra att välja ett elaggregat. I alla fall om du ska ha bastun i lägenhet. För där funkar det inte med en vedeldad bastu! 

När man väljer bastuaggregat, så ska det anpassas till bastuns volym. Nästan alla elaggregat för bastu kräver trefas, så har du inte trefas draget så måste det antagligen också göras. Du kan då ringa en elektriker i Simrishamn eller var du nu bor. Det är ju så att alla elinstallationer ska göras av behörig elektriker, dels för att det är lag på det, dels för din egen säkerhets skull.

Ha rätt dimensioner

Man brukar räkna med att till en liten bastu på 5 – 9 kvm så är ett aggregat med en effekt på 6kWh lämplig att välja. Elaggregat är smidiga och fungerar på samma sätt som med en vedeldad bastu. På toppen av den så ligger stenar som värms upp av ett elelement. Stenarna bör dock vara lite mindre än de som vanligen ligger på ett vedeldat aggregat. Du styr värmen och luftfuktigheten i bastun genom att hälla vatten på stenarna, varpå vattnet förångas, stiger uppåt och sprids i bastun.

27 Jan 2022