Kul fakta om bastun

Bastun uppfanns av finnarna för över 2000 år sedan. Bastuerna designades ursprungligen och användes som en form av ett bad. Bastun var en plats för att rena kroppen och ansågs vara en steril miljö. Faktum är att i Finland födde kvinnor ofta barn i bastun, när det var för kallt någon annanstans!

För det andra är en finsk bastu det längsta bort man kan komma från en trendig spa-grej, det är en rik kulturell upplevelse och fenomen. Finland har en befolkning på 5,5 miljoner människor och mer än 3 miljoner bastur! Du kan hitta en bastu i alla offentliga pooler, privata hus och stadslägenheter, sommarstugor vid sjön eller havet, och slutligen på de flesta hotell. Bastun finns bokstavligen överallt.

Vissa bastur värms med ved och några med el, och här skiljer sig upplevelsen en hel del. Om du någonsin har turen att bli inbjuden till en riktig bastu med en finländare, omfamna upplevelsen och gå med strömmen.

Den autentiska basturitualen

Varje bastubesök behöver lite förberedelsetid, och tänk på att den här processen aldrig kommer att förhastas, annars är bastun inte redo att välkomna dig när den är som bäst. Om du värmer upp det för snabbt blir det för varmt, inte tillräckligt fuktigt och inte roligt. Läs nedan för de uppmärksamma stegen för att förbereda dig för en oförglömlig upplevelse.

Förberedelse för den (vedeldade) autentiska basturitualen

Att förbereda bastun är nästan lika viktigt som själva badupplevelsen. Det är som om vi väcker bastuandan och förbereder oss för den kommande avkopplingen. Se till att ha minst 2-3 timmars ostörd tid. Du börjar med att förbereda och bära den noggrant utvalda och rätt dimensionerade veden till bastun. Nästa steg är att korrekt få igång elden, vilket är en konst i sig. Du fortsätter sedan med att bära vatten och fylla på vattenbehållarna om du inte har rinnande vatten. Slutligen fortsätter du att värma upp bastun långsamt genom att fylla på ved regelbundet under några timmar. Särskilt vedeldade bastur behöver mycket tid för att bli tillräckligt varma. Sist men inte minst, förbered dina kalla drycker, förbered dina mysiga handdukar och utvalda badprodukter, sakta ner ditt sinne och dyk in i den fantastiska upplevelsen av att lugna själen, sinnet och kroppen.

Bastuupplevelsen

Om du gör det som äkta finländare, har du inga baddräkter eller handdukar i bastun. I en offentlig bastu kanske du ser att människor tysta sitter på sina handdukar (av hygieniska skäl), men de är inte nödvändigtvis insvepta i dem. Bastun har ingenting att göra med kroppsliga nöjen eller kroppsskam och jämförelse, det handlar om att sakta ner, vara tyst och stilla och njuta av stunden. I en privat bastu kan du välja att tala eller inte prata, fråga bara dina bastuvänner vad de föredrar. Det är den ultimata egenvården. Och när du känner dig för varm är att dyka i den friska sjön eller havet det ultimata själsfrände komplementet till den varma bastun.

Helig bastu

Om du har turen att besöka en autentisk bastu i naturen, sitta utanför bastun och se solen gå ner och chilla med en kall drink i handen, upplever du vad vi kallar ett tillstånd av ren lycka. Bastun är nästan en helig plats för finnarna, det är ett utrymme där även andliga aspekter av livet kan observeras, kännas och upplevas. Slutligen kan bastun också vara en plats för ett affärsmöte, och det finns till och med historiska bevis som visar att en finsk president diskuterar viktiga politiska frågor med kollegor i bastun. Vilken bättre plats finns det att släppa allt som rör hierarki och titlar och öppna upp för ärlighet, samarbete och jämlikhet?

Bastutillbehören

När du går in i bastun kan du få ett gäng björkstammar, vilket är vad finnarna kallar en "vihta", en bastuvisp. En vihta används för att cirkulera och blanda den varma och kalla luften genom att använda den som en fläkt med virvlande rörelser i luften för att få den mest jämna temperaturen i bastun. Vihtan används också för att öka bastubadarens blodcirkulation. Att doppa vihtan i vattnet och sedan försiktigt surra den på huden sägs förbättra den övergripande blodcirkulationen och främja hälsa och välbefinnande.

Utöver vihta kanske du vill ta med någon av dina favoritprodukter för bad, skrubb och peeling, eftersom fuktigheten i bastun är det perfekta stället att bli gnistrande ren.

Löyly

Bastuns hjärta är aggregatet eller spisen. 'Löyly' är det finska ordet för den förångande heta ånga som stiger upp från värmestenarna efter att vattnet försiktigt kastats ovanpå dem. Konsten att kasta vatten, löyly, är det som förvandlar bastun till denna varma och fuktiga oas av lugn, menad att sakta slappna av även de mest spända muskler och oroliga sinnen. Nuförtiden är många bastuaggregat elektriska, men de flesta finländare skulle hävda att det inte finns någon bättre eller mer genuin löyly än i en vedeldad bastu.

6 Jun 2023