Inte mycket nytt i bastun

Det är lätt att konstatera att inte mycket har hänt inom bastubygge sedan den första bastun byggdes. Visserligen har människor byggt olika slag av bastu, i Persien, för minst 3000 år sedan, grekerna hade offentliga bastun för män under Antikens Grekland, romarna badade bastu. Turkarna likaså. Den form av bastu som i idag känner till kom till Norden för 2000 år sedan.

Sauna i Finland

I Finland, som är det land i Norden som har flest bastun, kallas den på finska för sauna, en sammanslagning av orden "savu" som betyder rök, och "maja" som betyder stuga. En rökstuga med andra ord. Den första formen av bastu grävdes ner i jorden och var oftast belägen i en sluttning vilket gjorde det lätt att ta sig in och ut. På den tiden fanns ingen skorsten, därav röken.

Vikingarna tog hem bastubygge i trä

I Sverige tror man att vikingarna tog hem sättet att bygga bastu sedan deras färder till Turkiet och dåvarande Konstantinopel. Det var efter det man började bygga bastun i trä, samt murade skorstenar för röken. Sedan dess har inte mycket hänt. Man har samma design med murad skorsten, kamin, träväggar, lavar av trä och golv med trätrallar för att vattnet ska kunna rinna mellan trallarna.

28 Jul 2017