Spa hemma på enkelt sätt

Det finns flera möjliga olika ursprung av ordet SPA. En av dem kan vara tydningen av det tre bokstäverna S.P.A. som ofta klottrades som graffiti på marmorväggarna i de offentliga baden under antiken. Det kodade badmeddelandet översattes ifrån latinet; Salus Per Aqua = Hälsa/Läkning genom vatten.

En annan tolkning av ordet SPA är av etmylogisk art. Ordet SPA kan där spåras som en form av det latinska verbet Spargere – att hälla framåt. De gamla romarna byggde vanligtvis sina anläggningar vid varma källor såsom Baden-Baden, Bath, Budapest och andra liknande ställen där den varma källan ”hälldes framåt”.

Ordet SPA hittade sin väg in i det engelska språket genom det gamla Wallonska ordet ESPA som betyder fontän och ESPA utvecklades till SPAW. År 1326 återupptog en liten by i bergen i östra delen av Belgien ordet SPA när de varma källorna återupptäcktes och de terapeutiska baden utvecklades för dess medicinska värde. Källa: Lundsbrunn

Att åka iväg på spa är underbart härligt, men kan ibland kännas som en dyr lyx man inte kan unna sig allt för ofta. Vad man då kan göra är att fixa till ett eget hemmaspa på enkelt sätt och det behöver inte kosta allt för mycket heller. Gör en inpackning för torrt och skadat hår genom att blanda kallpressad kokos- eller jojobaolja med en matsked honung. Mosa en halv avokado och tillstätt oljeblandningen. Applicera inpackningen i hela håret och låt sitta 30-60 minuter. För mjuka händer och fötter, blanda kokosolja som är ekologisk, kallpressad och i flytande form tillsammans med en klick honung och ett grövre flingsalt till en grynig massa. Massera sedan in dina händer och fötter i ett par minuter och skölj sedan av dem med ljummet vatten. Mer tips finns enkelt att hitta på nätet, samt även billiga spa-produkter att köpa hem.  

19 Aug 2015