Vinterdäckslagen

Lagen om vinterdäck säger att alla fordon, som körs på svenska vägar under vinterhalvåret ska vara utrustade med vinterdäck. Detta gäller perioden 1 december till 31 mars. Om det råder vinterväglag efter dessa datum, så ska du ha kvar dina vinterdäck på. Vinterdäck är mer lämpade än sommardäck att klara av låga temperaturer. Du kan välja mellan att ha vanliga vinterdäck, men även dubbdäck. Dubbdäcken får du ha på mellan 1 oktober till 15 april. Om dina gamla vinterdäck är slitna, så är det bra att köpa nya. Jag rekommenderar Nordendäck, där du kan beställa vinterdäck smidigt på nätet. De samarbetar dessutom med ca 1000 partners, varav cirka 600 av dem kan ta emot leveranser av däck. Det innebär för din del att du utöver att kunna hämta dem nära dig, även kan få hjälp med att montera dem.

Vinterväglag innebär att det finns snö, is, snömodd eller frostbildning på någon del av vägen. Detta inkluderar även väggrenen. Det är polisen på plats som avgör om det råder vinterväglag eller inte.

Olika märken på däck

Nordendäck har vinterdäck, sommardäck, dubbdäck, fälgar och kompletta hjul som man kan köpa på deras hemsida. Bland annat från dessa tillverkare

  • Nokian
  • Michelin
  • Continental
  • Goodyear

Se över de däck du har och om de är slitna köp nya. Ta hand om dina däck på rätt sätt, förvara de däck du inte använder mörkt, svalt och torrt. När du köper däck, tänk på att välja dem utifrån dina egna förutsättningar, användningsområde och bilens egenskaper.

5 Oct 2015